Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocukluk çağının en önemli psikiyatrik bozukluklarındandır.
“Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve impulsivite olarak isimlendirilir.
Dikkat eksikliği olan çocuklar bir işe uzun süre odaklanamazlar, okulda başarılı olamazlar, dağınıktırlar ve sık sık unutkanlık yaşarlar. Çocuğun dikkat eksikliğinin olduğunu kesin bir şekilde belirleyecek bir test yoktur. Anlayabilmek için çocuk psikoloğuna gidebilirsiniz. Psikologla yapılan soru cevap şeklindeki görüşmelerden sonra bazı testler uygulanır. Zeka testi sık görülen yöntemlerdendir. Ancak zeka testi de tek başına kesin bir sonuç vermeyebilir.
Bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiyle, dur durak bilmeden koşturur, koltuk tepelerinde gezer, oraya buraya tırmanır. Sakin bir şekilde oynamayı beceremez. Oturması gerektiğinde de el ve ayakları kıpır kıpırdır. İki kişi konuşurken sık sık söze girer, dur sözünden anlamazlar. Her şeyden çabuk sıkılıp, bıkarlar. Oyuncaklarına ve her konuya karşı maymun iştahlıdırlar. Oyuncaklarını bir süre sonra parçalamayı tercih ederler.
Tamamen karakterden kaynaklı yaşanabilen psikolojik rahatsızlıklara çok benzediğinden tanısı konması zor bir sendrom olan hiperaktivite uzmanlar tarafından gerekli testlerle belirlenebilir.Hiperaktif çocukların aşırı hareketliliğe ve dikkat dağınıklığına bağlı gelişen gündelik sorunları şu şekilde sıralanabilir;
1)Sürekli gergin ve huzursuz ruh hali
2)Cezalandırma yöntemiyle de sakinleşmeme
3)Sınıf ortamında sorun çıkarma
4)Yıkıcı zararlar verme
5)Hareket etmeden önce düşünmemek
6)Konsantre olmakta güçlük yaşamak
Bu çocuklar ilk dört ayda beslenme, ağlama, uyku problemi yaşayan, saldırgan, zarar veren, uslanmaz ve aşırı hareketli çocuklardır. Yemek seçerler, zor beğenirler.Altını ıslatma, uykuda konuşma, gece kâbusları, dişlerini gıcırdatma, gece sık sık su isteme, uykuya dalmakta zorlanma, sabahları dalgınlık ve dikkatsizlik halleri sıktır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan bir çocuğa sahipseniz;
1)Mutlaka bir uzmandan yardım alın.
2)Çocuğunuza özel zaman ayırın. Çocuğun herhangi bir başarısını gördüğünüzde onu yüreklendirin.
3)Çocuğunuzun hoşlandığı ve iyi yapabildiği etkinlikleri bulmasına yardım edin ve bu konuda destekleyin. Dans,Tiyatro, jimnastik, bale gibi etkinlikler olabilir.7
4)Ergenlikle birlikte hastalık bulgularının çoğu kaybolacaktır. İleriye dönük düşünün, moralinizi yüksek tutun.