Ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişim deyince aklımıza ilk gelen şey konuşmak oluyor. Oysa iletişim konuşmanın yanı sıra karşılıklı duygu ve düşüncelerin aktarımıdır. Dinlemek ve anlamak çok önemlidir.
Çocuklar iletişimi ebeveynlerinden öğrenir. Bu yüzden ebeveynler arasındaki ilişki çok önemlidir. Anne baba çocuğa nasıl davranırsa çocuk da onu örnek alır. Çocuklarla iletişim biraz zahmetli bir iştir. Ve beceri gerektirir. Çocuklarıyla iyi anlaşan ebeveynler anne baba olmaktan mutluluk duyarlar. Çocuk veya genç fark etmeksizin iyi aile ilişkisi olan bireyler kendine güven duygusunu geliştirerek insanlarla karşılıklı ilişkilerde saygı duymayı öğrenirler.
Ebeveynler, öğretmenler, yakınlar çocuklarla iletişim kurmak ve sorunlarını çözmek esas görevin konuşmak, öğüt vermek olarak düşünmesi yanlıştır. Çocuğun sorunlarını çözüm getirmede uygun ortamı sağlamak onu dinlemek asıl meseledir.
Çocuğun sorunlarını, fikirlerini, görüşlerini dinlemek çocuğunuzun insanlarla olumlu iletişim kurabilmesi için çok önemlidir. Kendini değerli hissetmesi kendine olan saygIsını ve kendi problemlerini kendi başına çözebilme duygusunu kazandırır.
Çocuğunuzu dinlemenin yanı sıra, çocuğunuzla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılar vardır. İletişim kurmanın en önemli maddesi göz teması kurmaktır. Çocuğunuza üstten bakmak yerine onunla eşitlenerek bakmak, teevizyon, telefon gibi cihazlara bakmak yerine onu dinlediğinizi belirtmek için göz teması kurmanız çok önemlidir. Çocuğunuzun sözünü kesmeyiniz. Dikkatlice dinledikten sonra kendi görüş ve düşüncelerinizi ifade etmelisiniz.
Toplum içinde çocuğunuzu eleştirmeniz yada uyarmanız, diğer çocuklarla karşılaştırmanız size olan güveninin azalmasına yol açmaktadır.
Çocuunuza aşağılayıcı, hakeret içerikli argo kelimeler içeren cümleler kurmayın. Bu sizden uzaklaşmasına neden olacaktır. Çocuğunuzu yargılamayın. Sorunları çözmesine yardımcı olun. Planlar yapmasına izin verin.
Çocuğunuzu yorgun olduğunuzda terslemeyin uygun bir zamanda anlatabileceğini ona anlatın çocuğunuzu terslemeyin. Çocuklar daha çok anne ile iletişim kurar olumsuz konulaerı babadan saklamayı tercih eder. Çocuklarınıza vakit ayırmalısınız. Aile içinde olumlu bir iletişim olmalı ve olumsuz bir olayda çocuğunuzla yakından ilgilenmelisiniz.
Çocuğunuzu sevdiğinizi belli edin. Bunu dile getirmekten çekinmeyin…