Sorumluluk bilinci gelişmemiş sorumluluk almayan çocuklarda son zamanlarda modern çağın etkisiyle giderek çoğalmakta. Her anne baba çocuğun sorumluluklarının farkında olmasını ister.
Burada görev en çok anne babaya düşer. Çocuğunuz bu yetiyi dışarda değil de evde kazanmasını sağlamalısınız. Sorunu hiçbir zaman çocuk da aramayın. Kendinizde arayın. Çünkü siz sorunluluklarınızı bilmezseniz, çocuğunuzda da bilmesini beklemeyin. Bu yüzden öncelikle kendi davranışlarınızı ele alarak işe başlamalısınız.
İlk önce kendinize sorun, çocuğunuzu ne kadar tanıyorsunuz? Yeteneklerinin farkında mısınız? Çocuğunuza aşılamanız gereken sorumlulukların bilincinde misiniz? Bu tarz soruları kendinizce cevaplayarak, sorumluluk duygusunu geliştirmek için ilk adımınızı atabilirsiniz. Eğer sizinde hatalarınız varsa onları düzeltmelisiniz. Sonuçta siz hata yapıyorken çocuğunuzun doğru yapmasını bekleyemezsiniz. Çocuğunuzun sorumluluk bilincinin gelişmesi için sizde sürekli daha doğru yani olması gerektiği gibi davranmaya başlayacaksınız.
Çocuğunuza yaşına uygun görevler verin.
Özgüveninin gelişmesine yardım edin.
Çocuğunuz düşmeyi de kalkmayı da bilecek kendi kendine bişeyler yapmasına izin verin. Müdahale etmeyin. Çocuğunuza sürekli ” Dur ben yaparım, gel ben giydiririm, su mu istiyorsun” gibi onun rahatlıkla kendi başına yapabileceği işleri siz devralırsanız çocuğunuz özgüven yoksunu bir birey haline gelir. Onun eli ayağı olmaktan vazgeçmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın.
Çocuğunuzun güvenini sarsıyorsunuz.”Komşunun çocuğu şunu yapmış, kuzeninin karnesi çok iyiymiş…” gibi sözlerle onu teşvik etmeye çalışırken çocuğunuzu aklınıza gelmeyecek derecede kötü etkiliyorsunuz. Sonuçlarını düşünmeden konuşuyorsunuz. Cümlelerinizle yetersiz hissetmesine sebep oluyorsunuz.
Ödevlerini siz yapmayın.
Sorumluluk edinmesinde yardımcı olmak için ona yol gösterin.
Motive edici sorumluluklar verin.
Çocuğunuza onun yapamayacağı zor gelecek sorumluluklar vermeyin. Bu onu yapacağı işten soğutur. Anlayşlı olmayı bilin.
Kurallara uyması gerektiğini ona anlatın.
Odasını onun sorumluluğuna bırakın. Siz toplamayın.Siz düzenlemeyin. Herşeyi ona bırakın. Sorumluluk bilincini aşılamak istiyorsanız. Kişisel alanının yani odasının onun toplaması ve düzenlemesi gerektiğini belirtmelisiniz.
Çocuğunuza düzenli olarak yapması gereken sorumluluklar verin.
Empati kurmayı bilin. Onu anlamaya çalışın. Katı kurallar koymayın ve onu sıkacak şeylerle başlamayın aşama aşama yaşına uygun düzeyde ilerleyin ve sorumluluk bilgisi yerinde olan bir birey yetiştirin.