Teknoloji her yaş aralığının ihtiyaç duyacağı, hayatını kolaylaştıran bir alandır. Çoğunlukla faydası bulunsa da şimdiki zamanla yanlış kullanım yüzünden zararları oldukça fazla görülmektedir. Çocuklarda internet kullanımının fazlası bağımlılığa yol açmaktadır.
Çocukların çizgi film izlemesi, bilgisayarda veya tablette vakit geçirmesi gibi etkinlikler, gelişim açısından eğlenceli ve destekleyici olsa da yerinde kullanım çok önemlidir. Çocuğunuza internet kullanımı için ayrı bir vakit harcamaları bunun dışına çıkmamalısınız. Aksi halde çocuk söz dinlemez ve internet bağımlılığı dediğimiz yeni çağımızda çocuklarda sıklıkla meydana gelen teknoloji bağımlılığıyla karşı karşıya kalırsınız.
Özellikle küçük yaşlarda ki çocuklarda teknolojiyi çabuk kavraması zeka seviyesinin çok iyi olduğunu işaret etmez. Çocuklar teknolojiyle sonraki yıllarda tanışan anne babalarına göre teknolojinin içinde doğmuş olmalarından dolayı daha yetenekli oluyorlar. Ebeveynlerin gelişimi destekleme amacıyla teknolojiyi yaş uygunluğuna göre içerik bakımından kontrol etmelidir. Çocuğu sanal ortamda serbest bırakmanız çocuğun psikolojisini olumsuz etkilemenin yanı sıra ilerde teknoloji bağımlılığına aday bir yetişkin yetiştirmiş olacaksınız. Çocuklara kontrol altında teknolojiyle baş başa bırakın.
Çocuğunuz internette gezerken veya bilgisayar başında zamanın nasıl geçtiğinin farkında değilse, bütün gün sadece teknolojiye vakit ayırıyorsa, yemek yemeyi, ders çalışmayı,uyumayı, sık sık umursamıyor, erteliyorsa okul hayatında olumsuzluklar ve ailesiyle veya arkadaşlarıyla eskiye oranla daha vakit geçirmesi, biriktirdiği harçlıklarını veya eline geçen her parayı internet kafelerine harcıyorsa, hemen önleminizi almalısınız.
Şuan ki dönemde bilgisayarsız bir gün geçirmek mümkün değildir. İster istemez ihtiyaç duyuyoruz. Ebeveyn olarak görevimiz çocukarımıza saygılı biçimde ve zarar görmeyecekleri şekilde internet kullanımını öğretmektir.
-İzniniz veya haberiniz olmadan özel bilgiler paylaşılmamalı.
-Rahatsız olduğunu düşündüğü bir konuda ailesine haber vermesi gerektiği.
-Sizin iznini veya bilginiz dışında resim veya özel evrak paylaşmaması gerektiği.
-Rahatsız edici mesajlara cevap vermemesi gerektiğini öğretmelisiniz.
-İnternete sık sık değil de belirli günlerde bağlanması gerektiğini sizin seçtiğiniz siteler dışında başka yerlere girmemesi gerektiğini öğretmelisiniz.
Evinize teknolojik alet almaktan korkmayın. Sanal ortamda yaşlarına uygun oyunlar yüklemelerine yardımcı olmanız ve bilgisayar başında birlikte vakit geçirmeniz daha faydalı olacaktır.
Çocuklarınıza bilgisayarı, tableti, telefonu kullanma zamanlarını ve sürelerini belirleyen bir program yapın ve bunu dışında kullanmasına müsade etmeyin. Sizin süre ve kullanım konusunda çocuğa müsama göstermeniz çocuğun söz dinlememesine yol açacaktır. Kural dışına çıkması halinde şifrelemeniz ve kullanımına izin vermeyiniz. Ve çocuğunuzu göz önünde olan bir ortamda gözetim halinde oynamasına izin verebilirsiniz. Uygun olmayan sitelere girmesi halinde uyarabilir, engelleyebilirsiniz.
Sanal ortamda veya teknolojide çok fazla ilgilenen, internet olmadan ne yapacağını bilemeyen, kısıtlandığında veya kullanmasına izin vermediğinizde verdiği tepkilerden dolayı ailelerin bu durumda mutlaka çocuk veya ergen psikiyatri uzmanından yardım almaları en doğru karar olacaktır.