Çocuklarınızın her yönden en hızlı geliştiği dönem 0-6 yaş arası dönemdir.Okul öncesi döneminde çocuğunuzun sosyal aktiviteleri, fiziksel, duygusal ve zihinsel becerilerini kazandığı, kişiliğinin temelini atmaya başladığı yıllardır. Çocuğun ilk sosyal ilişkileri ailede başlamaktadır.Bu nedenle çocuğunuzun hayatında kalıcı olacak okul öncesi eğitiminin etkisi büyüktür.
Uyum sürecinde öğrencilerin başarısı için heyecanı ve mutluluğu merkeze alınmalıdır. Okula başlamak kimi çocuklar için heyecan vericiyken, kimi çocuklar için zorlu bir süreç olabilmektedir. Çocuğunuz annesinden veya ona bakmakta olan diğer kişilerden ayrılmakta zorlanabilir. Bunlar çok doğal sorunlardır. Bu süreçte çocuğunuza karşı çok sabırlı olmalısınız. Okula başlamadan önce yapacak olduğunuz hazırlıklar çocuğunuzun okula uyum sağlamasında çok büyük bir rol oynar. Çocuk öncesinde duygusal olarak hazırlanmalıdır. Mutlaka evde okulla ilgili konuşmalar yapmalısınız. Çocuğunuza okulun sadece oyun oynanan bir yer olduğunu öğretmemelisiniz. Ona olumlu konuşmalar yapılmalısınız.
Okuldan korkmasının (kaygılanmasının) nedeninin ne olduğu anlamak için çocuğunuza kızmadan, yargılamadan, tarafsızca dinleyin. Sorunun temelini anladıktan sonra sorunu çözmek için aile bireyleri çocukla birlikte ilerlemelidir.
Okuldan korkmasının (kaygılanmasının) nedeninin ne olduğu anlamak için çocuğunuza kızmadan, yargılamadan, tarafsızca dinleyin. Sorunun temelini anladıktan sonra sorunu çözmek için aile bireyleri çocukla birlikte ilerlemelidir.
Hangi okulda eğitim göreceğini seçerken beğendiğiniz okullar çocuk ile birlikte ziyaret edilmeli, çocuğunuzun fikirlerini de alarak okul seçimi yapmalısınız.Okula başlamadan önce herhangi bir etkinliğe katıldıysa nasıl zaman geçirdiği ve etkinlikte (“Çok güzel oyun oynamıştınız arkadaşlarınla etkinlik yapmıştınız hatırlıyor musun?”) anımsatılmalıdır. Eğer okulu hiç gezip görmediyse herhangi bir etkinliğe katılmadan eğitime başladıysa okulu, oyuncakları, sınıfı, öğretmenini uzun uzun anlatmalısınız. Çocuğunuza okulu sevdirmelisiniz. Bunun için kendi okul anılarınız anlatabilirsiniz. Okula gittikten sonra ki kişisel gelişimine hitap eden konuşmalar da yapabilirsiniz.
Hangi okulda eğitim göreceğini seçerken beğendiğiniz okullar çocuk ile birlikte ziyaret edilmeli, çocuğunuzun fikirlerini de alarak okul seçimi yapmalısınız. Okula başlamadan önce herhangi bir etkinliğe katıldıysa nasıl zaman geçirdiği ve etkinlikte (“Çok güzel oyun oynamıştınız arkadaşlarınla etkinlik yapmıştınız hatırlıyor musun?”) anımsatılmalıdır.Eğer okulu hiç gezip görmediyse herhangi bir etkinliğe katılmadan eğitime başladıysa okulu, oyuncakları, sınıfı, öğretmenini uzun uzun anlatmalısınız.Çocuğunuza okulu sevdirmelisiniz. Bunun için kendi okul anılarınız anlatabilirsiniz. Okula gittikten sonra ki kişisel gelişimine hitap eden konuşmalar da yapabilirsiniz.
Çocuğunuz düzenli olarak okula getirmemeniz veya bazı sebeplerden ötürü okuldan uzak kalması okula alışma sürecini zorlaştırır. Ebeveynler bu konuya dikkat etmelidir. Çocuğun okula gitmemesi veya gitmek istememesi durumda ona etkinliklerden geri kalacağını anlatmalısınız. Ebeveynlerin bu konudaki herhangi bir yanlışı gelecek yıllarda ki okul fobisine sebep olabilir.